UYKU EĞİTİMİNDE BEBEĞİMİ KUCAĞIMA ALABİLECEK MİYİM?

Tabi ki bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz… Uyku eğitimde, bebeklerimizi asla ağlamaya ve yalnızlığa terk etmeyi onaylamıyoruz, her aşamada yanlarında olup okşamanın, sevmenin ve de gerektiğinde kucağa alıp sakinleştirmenin önemine inanıyoruz. Bebeğimizin ağlamasını görmezden gelmeden, gerekirse yumuşak geçişlerle, yavaş yavaş ilerlemeyi öneriyoruz… Dolayısıyla, uyku eğitiminde, bebeğinizi sakinleştirmeye çalışırken kucağa almaktan korkmamıza gerek yok… Bebeğimizin bize, dokunuşumuza ve sıcaklığımıza ihtiyacı olabilir. Özellikle de eğitimin ilk günlerinde…

Ve kucağa almanın, “ağladıktan 5dk sonra, 10dk vs. sonra alabilirsiniz” diye bir kuralı da yok, olmasını da doğru bulmuyoruz…

Ama, bazen öyle oluyor ki, bebeğimiz kucakta sakinleşmeyebiliyor ve hatta kucakta durmak istemeyebiliyor…Kucağınızda mutlu olmadığına dair işaretler verebiliyor, kendini yay gibi geri atabiliyor, omuzunuza kafasını vurabiliyor vs… Bir bebek bunu yaptıktan sonra, anneler bebeklerinin sakinleşmekte zorlandığını düşünüp ekstra bir çabaya girebiliyorlar. Kucakta hoplatma, kucakta hızlı hareketler, zıplama vs…

Oysaki bebeğimiz o an kucakta olmak istemiyor olabilir. Bu aşamada, doğrusu, tekrar yatağına koymaktır… Evet yatağa koyduğumuzda da ağlamaya devam edebilir. Bizim tek hedefimiz bebeğimizi susturmak, ağlamasına ısrarla engel olmak değil, onun ağlamasına güven vererek ve sakin olarak eşlik etmektir, sakinleşmesine yardımcı olmaktır…

Dolayısıyla, kucak istemiyorsa yatakta temasla ya da sesinizle, ya da uyku arkadaşı, ninni vs. desteği ile bunu yapabilirsiniz… Arada yine kucağa almayı deneyebilir, hatta gerekirse karanlık ve sessiz farklı bir odaya gidip, 5-10dk sakinleyip tekrar geri gelebilirsiniz…Uyku eğitimi, keskin ve değişmez katı kurallar demek değildir, bir bebeğin ritmine ve ailenin yaklaşımına göre ilerlemek her zaman mümkündür.